Namaz bittikten sonra, insanın hemen kalkıp gitmemesi, namazın tamamlayıcısı sayılan dua, tesbihat ve diğer sünnet ve müstehapları da yerine getirmesi çok daha güzeldir. Namazdan sonra yapılan bütün bu müstehaplara “ta’kibat” denilmektedir.
Dua kitaplarında, her namazdan sonra yapılması tavsiye edilen özel dua ve müstehaplar açıklanmıştır. 1
Namazdan sonra Kur’an-ı Kerim okumak, tövbe ve istiğfar etmek, salavat getirmek, yüce Allah’tan ihtiyaçlarımızı gidermesini istemek, muhtelif dualar okumak, Hz. Fatımat’üz-Zehra’nın (a.s) tesbihatını yerine getirmek ve şükür secdesi yapmak… bunların hepsi, yapılması tavsiye edilen müstehap ve sünnetlerdir.
Çok tavsiye edilen Hazreti Fatıma (a.s) tesbihatı, namazdan sonra, 33 defa “Subhanallah”, 33 defa “Elhamdulillah” ve 34 defa “Allah-u Ekber” demektir. Sevabı çok olan bu zikirleri Hz. Resulullah (s.a.a), kendi kızı Hz. Fatıma’ya (a.s) öğretmiştir. Bundan dolayı bunlar Hz. Fatıma (a.s) tesbihatı diye meşhur olmuştur. 2
Namaz ve ulu Allah’a (c.c) aşık olan birisi, namazdan sonra Allah’la (c.c) olan bu irtibatı hemen koparmaz, dua ve zikirleri de yerine getirir.
Başı secdeye koyup, Allah’a (c.c) hamd ve şükürler olsun, demek; ya Rab, ya Rab, diyerek af ve mağfiret istemek; Allah’ı (c.c), verdiği bütün bu nimetlerden dolayı medh-u sena etmek, namaz kılanın marifet ve edebini gösteren şükür secdesini yapmak da namazdan sonra yapılması tavsiye edilen müstehaplardan bir diğeridir.
Elbette ki, şükür secdesi nimetlere karşılık yapılacak olan teşekkürün bir örneğidir. Allah’ın (c.c) bizim için yarattığı nimetlere şükretmenin bir çok muhtelif şekil ve çeşidi vardır. Bunların en önemlilerinden birisi de günahlardan uzaklaşmaktır.
Alıntıdır. Kaynak Kitap: En İyi Dost: Namaz, Muhsin Kıraati
- Mefatih’ûl-Cinan kitabının ilk sayfalarına bakınız. ↩︎
- Hz Fatıma’nın diğer ismi Zehra olduğundan, tesbihat “Hazreti Zehra Tesbihi” diye de anılmaktadır ↩︎