Sabra Dayan

Birisi İmam Cevad’dan (a.s) ahlaki bir nasihat istedi ve ondan kendisine talimat ve öğüt vermesini rica etti. İmam Cevad (a.s) ona şöyle buyurdu: “Sabra yaslan.” 1

Burası bir imtihan yeridir, bir tahammül yeridir. Burada rahata kavuşacağını sananlar yanılıyor. Bu sistemi ve bu dünyayı yaratan Allah, burasının rahatlık yeri olmadığını söylüyor. Kasem (yemin) ederek buyuruyor: لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَانَ فِي كَبَدٍ “Gerçekten biz insanı sıkıntı-meşakkat içre yarattık.” 2 (Ayetteki) ‘Kebed’, acı, ıstırap, baskı ve güçlükler-problemler anlamına gelmektedir. İnsan üzerinde maddi baskılar olabilir, aile baskıları olabilir, siyasi-devlet baskıları olabilir, toplumsal baskılar olabilir. Baskı altında olmayan kimse yoktur.

Rahatlık ve konfor ise başka bir yerdedir. لَّا لَغْوٌ فِيهَا وَلَا تَأْثِيمٌ “…onda ne boş ve saçma bir söz, ne de günaha sokma vardır.” 3 وَقَالُوا الْحَمْدُ لِلّٰهِ الَّذ۪ٓي اَذْهَبَ عَنَّا الْحَزَنَ “(Orada) derler ki; Bizden (her türlü) hüznü gideren Allah’a hamdolsun…” 4 لَا يَمَسُّنَا ف۪يهَا نَصَبٌ وَلَا يَمَسُّنَا ف۪يهَا لُغُوبٌ “Orada bize ne bir zahmet-yorgunluk gelir, ne bir bıkkınlık-usanç gelir.” 5 Güvenlik, konfor ve rahat yeri orasıdır.

İnsanın buranın bir kolaylık ve istirahat yeri olduğunu düşünmesi için çok saf olması gerekir. Bu kişi ne Kuran insanıdır, ne sünnet insanıdır, ne de düşünce ve anlayış insanıdır. Bu yetmiş, seksen yılın acı çekmek anlamına geldiğini bilmiyor. Burası baskı yeridir.
Kişi ancak bunu anladığında artık acı çekmez ve kendini bu baskılara göre ayarlar ve adapte eder. İmam Cevad (a.s) şöyle buyurmuştur: “Sabıra yaslanın.” 6 Sabır, hoşgörü ve sebat, kırlentiniz ve desteğiniz olsun inşaAllah.

Ayetullah Abdullah Cevadi Amuli

  1. Tuhef’ul-Ukul, s. 951, h. 1 ↩︎
  2. Beled Sûresi, 4. ayet ↩︎
  3. Tûr Sûresi, 23. ayet ↩︎
  4. Fâtır Sûresi, 34. ayet ↩︎
  5. Fâtır Sûresi, 35. ayet ↩︎
  6. Hadisin tam metni şöyledir: Adamın biri İmam Muhammed Taki el-Cevad’a (a.s); “Bana nasihat eden” deyince İmam Cevad (a.s); “Kabul eder misin?” diye sordu. Adam; “Evet, kabul ederim.” dedi. bunun üzerine İmam (a.s) şöyle buyurdu: “Sabrı kendine yastık et; fakirlikten çekinme; şehvetleri (lezzetleri) terk et; heva ve hevese muhalefet et ve bil ki, Allah’ın gözünden uzaklaşamazsın; öyleyse nasıl bir halde olacağına dikkat et.” Tuhef’ul-Ukul ↩︎

Loading

İlgili Paylaşımlar

Leave a Comment